Superbul Lac din România care se află pe un munte de sare, Deţine 3 recorduri mondiale și este perfect pentru tratament:

Știați că în România există un lac cu trei recorduri mondiale? Lacul Ursus nu doar e o atracție turistică cu locuri peisagistice uimitoare, ci și unul care ar înlocui o vizită la sanatoriu.

Proprietățile apei sunt unice din toată Europa, aici vizitatorii având posibilitatea de a face proceduri de profilaxie pentru tratarea diverselor afecțiuni cardiovasculare sau reumatice, totodată nămolul specific al lacului este utilizat pentru diverse tratamente, scrie cunoastelumea.ro și preluat de bussinesmagazin.ro.

Cel mai mare lac helioterm din lume, îl puteți găsi în stațiunea Sovata din județul Mureș, și este înscris în lista monumentelor naturale din România.

Cele trei recorduri mondiale deținute de lac: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, și este singurul lac natural din lume despre care se cunoaște, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format!

Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbușire de teren, creându-se astfel o formațiune geologică, de natură carsto-salină.

Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l.

(foto: eualegromania.ro)

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”

Având o greutate specifică mai mică, apa dulce se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 — 2,50 m) se încălzesc sub acțiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârșitul lunii iunie).

(foto:roturism-info.ro)

Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară. În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius.

În anii următori, datorită creșterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiții optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata