Te cam sperie anuntul facut de ANM. Ce se întâmplă cu vremea în luna septembrie. Se intampla in toata țara

Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele trei luni. În sudul, sud-estul și vestul țării vor fi temperaturi mai mari decât cele obișnuite în lunile august, septembrie și octombrie. În schimb, va ploua mai puțin decât media anuală, arată prognoza pentru intervalul august-octombrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În luna august, temperatura aerului va avea valori peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării, în timp ce în restul țării acesta se va apropia de normal. Potrivit măsurătorilor, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius. Meteorologii iau în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010.

Cât despre valorile termice medii, specialiștii ANM spun că se vor înregistra temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. În Crișana, vor fi, însă, în medie, 21 de grade Celsius, potrivit prognozei meteorologilor, citată de Agerpres.ro.

De asemenea, ultima lună de vară va fi săracă în ploi, în cea mai mare parte a țării. Cele mai scăzute cantități se vor acumula în regiunile sudice, estice și vestice. Potrivit sursei citate, media multianuală a precipitațiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) și Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 și 40 l/mp).

În luna septembrie, meteorologii estimează că va fi mai cald decât în mod normal. Temperatura medie lunară va fi mai ridicată decât cea multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul și vestul țării. Media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, informează ANM.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureșului (între 13 și 15 grade) și în zona Moldovei (între 10 și 17 de grade Celsius). Valori termice mai ridicate, de până la 19 grade, vor fi în Dobrogea.

Cum va fi vremea în următoarele trei luni. Va ploua puțin în septembrie
Meteorologii susțin că va ploua mai puțin în septembrie, cu excepția regiunilor din nordul și centrul țării, unde, local, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norma climatologică.

Potrivit ANM, media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Crișana (până la 78 l/mp), Maramureș (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) și Banat (70 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor consemna în Moldova, de până la 55 l/mp.

Și în octombrie, temperatura aerului va avea valori mai mari decât media climatologică în în sud, sud-est și local în vest, în vreme ce în restul țării va fi apropiată de normal. Norma climatologică a lunii este stabilită la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 6 și 10 grade Celsius, în Transilvania, între 5 și 12 grade în Moldova, dar și de până la 14 grade Celsius, în Dobrogea.

Mai mult, va ploua mai mult în regiunile centrale și local în cele din vestul și estul țării. Potrivit măsurătorilor ANM, se vor înregistra o normă medie lunară a precipitațiilor de 43,5 litri pe metrul pătrat

În zona Olteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 și 41 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata