Toti s-au speriat cand acest barbat a provocat acest crocodil imens, dar totul s-a incheiat cu rasete si aplauze:)

ă vorbim despre senescenţa neglijabilă şi despre cum nu înaintează în vârstă crocodilii, din punct de vedere tehnic. În cele din urmă ei sunt răpuşi din cauza unei leziuni sau a unei boli contactate. Adică, cum de trăiesc unele animale atât de mult, în timp ce alte vieţuitoare – cum ar fi oamenii – primesc doar câteva decenii?

Pentru a înţelege, va trebui să itrăm în câteva detalii tehnice. Conceptul de senescenţă se referă la îmbătrânirea biologică. Mecanismul exact care stă la baza senescenţei umane este foarte complicat; totuşi, este corect să spunem că experimentăm progresia îmbătrânirii în mod diferit faţă de multe alte specii. Teoretic, unele animale nu vor muri niciodată din cauze naturale.

Senescenţa neglijabilă este în esenţă definită ca lipsa îmbătrânirii, absenţa declinului funcţional. Un astfel de fenomen se explică prin câteva durate de viaţă lungi, cum ar fi broasca ţestoasă gigant din Isulele Aldabra (Geochelone gigantea) cu presupusa vârstă de 255 de ani, care a murit în 2006 în incinta grădinii zoologice Kolkata din India. Sau scoica arctica islandica de 507 de ani care a fost capturată în largul coastei Islandei în acelaşi an.

Dr. Sarah Milton de la Universitatea Florida Atlantic atribuie senescenţa neglijabilă „adaptărilor care permit atât supravieţuirea anoxică extinsă, cât şi recuperarea”. Cu alte cuvinte, capacitatea de a supravieţui perioade lungi de timp fără oxigen, precum şi capacitatea de a se recupera rapid după acele perioade. Ambele au pregătit organismele pentru vieţi surprinzător de lungi.

Această definiţie nu include timpul biologic suplimentar acumulat de către cazurile de animaţie suspendată – cum ar fi Tardigradele (animale microscopice numite urşii de apă), cele mai rezistente creaturi de pe Pământ. Dacă dorim să găsim un exemplu optim de senescenţă neglijabilă, trebuie să ne gândim la un nivel avansat, şi anume la crocodilul de apă sărată.

Potrivit fizicianului şi cercetătorului ştiinţific american, Dr. Michio Kaku, crocodilii nu au o perioadă de viaţă finită recunoscută. În schimb, ei devin tot mai mari în dimensiuni, până când sunt inevitabil ucişi de „foamete, accidente sau boli”. Acesta este şi motivul pentru care nu se întâmplă să vedem crocodili de mărimea unui Boeing 747 în sălbăticie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata