Un papagal vorbitor duce o discuție foarte amuzanta

Oricine are acasă un animal de companie vă va spune cu mâna pe inimă despre cât de pline de personalitate sunt vietățile cu care își împart viaţa.
Insa atunci când vine vorba de păsări, putem spune fără doar și poate ca acestea sunt ciudate rău. Iar acest lucru este valabil mai ales pentru tipurile de papagali vorbitori.

Aceste păsări sunt super inteligente și capabile sa învețe tot felul de trucuri și cuvinte, pe când unele chiar pot purta conversații cu proprietarii lor.
Protagonistul acestui videoclip este un papagal pe nume Tonka, care este un vorbitor desăvârșit.

După cum se poate vedea și auzi, Tonka adora sa se deplaseze pe scaunul din mașină și sa vorbească despre o furtuna.

Deși are un vocabular limitat, plăcerea lui de a purta o discuție cu proprietarul sau este mai puternica decât orice.

Mai mult, în timp ce discuta, Tonka își adresează sieși cuvinte de lauda.
Mai mult, frumosul papagal este cu adevărat iubit în aceasta familie, fiind răsplătit de către proprietarul sau cu sărutări pe parcursul întregii călătorii.

Atunci când iti cumperi un papagal, de obicei iti imaginezi deja cum o sa-l inveti sa injure sau macar sa-si spuna numele.

De multe ori, cei care au vazut pe la prieteni pasari vorbitoare sunt foarte dezamagiti ca proaspetele lor achizitii refuza sa vorbeasca la fel ca verii lor de la Hollywood (care sunt fie indelung antrenati, fie pur si simplu dublati de actori umani).

In primul rand ar trebui sa stii ce specii vorbesc cel mai bine. Pe locul intai este papagalul cenusiu african, sau papagalul Jako, care poate sa invete sute de cuvinte. Prudle, un cenusiu african inteligent, a reusit sa rosteasca aproape 1 000 de cuvinte.

Pot invata sa vorbeasca (desi mai greu) si nimfele – care invata la fel de usor sa fluiere si sa imite melodii – sau pasari din speciile Micul Alexander, Ara, Cacadu si inclusiv perusii.

In principiu, fiecare specie are caracteristicile proprii. Unii invata mai repede, altii mai incet.
In plus, fiecare papagal e diferit, poti sa ai un cenusiu african care nu va invata niciodata sa vorbeasca, la fel cum ai putea sa inveti un perus istet si cateva zeci de cuvinte. Dar metoda de invatare este cam aceeasi pentru toti.

In primul rand, la majoritatea speciilor vorbesc mai degraba masculii decat femelele (da, suna nefiresc, stim :P).

La fel de bine ai mai multe sanse sa inveti un papagal singur sa vorbeasca, decat o pereche, pentru ca invatarea vorbirii pleaca din instinctul de socializare: pasarea te considera de-al lui si vrea sa comunice.
Daca are un prieten, nu va avea nicio motivatie sa incerce sa se inteleaga cu tine.
Incearca sa alegi cuvinte simple si pe care le folosesti des. Rezerva-ti zilnic 15 minute pe care ti le vei petrece cu pasarea, repetandu-i cate un cuvant.

Nu incerca sa il inveti mai multe odata, pentru ca nu o sa mai inteleaga nimic, si nu il invata sa fluiere inainte sa il inveti sa vorbeasca, altfel s-ar putea sa ramai doar cu atat.

Atunci cand ii repeti cuvantul, lungeste fiecare silaba ca sa inteleaga foarte bine ce ii spui.

Papagalii au tendinta de a grabi pronuntia cuvintelor, asa ca daca le spui foarte repede nu va pronunta corect.

Daca insotesti cuvantul si cu un gest specific, sau cu un obiect, este cu atat mai bine, pentru ca va invata mai repede prin asociere.

Vrei sa spuna „bec”? Arata-i un bec. Vrei sa il inveti sa spuna „jos”? Arata-i ce inseamna jos.

Nu lungi prea mult sedintele de invatare, pentru ca papagalii se plictisesc repede si pasarea ta isi va pierde interesul.

Daca reuseste, recompenseaza-l. Daca vezi ca nu repeta imediat, nu te descuraja: unora le place sa repete cuvantul singuri, pana il spun bine, pentru a-si surprinde apoi stapanii.

Stii povestile cu papagali vorbitori care s-au trezit spunand fix ce nu trebuie, cand nu trebuie? Nu sunt legende.

Asa ca daca nu vrei sa invete un cuvant, nu-l pronunta in prezenta lui. Mai ales ca, odata ce a invatat cateva cuvinte, totul va merge mult mai simplu si daca e inteligent va incepe sa prinda din zbor.

Iar cuvintele acelea pe care nu ti-ai dori sa le pronunte papagalul tau sunt destul de simple si usor de invatat.

E de asemenea posibil ca papagalul sa nu vrea sau sa nu poata sa invete. Si ce daca?
Daca l-ai cumparat numai pentru acest motiv si acum nu il mai vrei, atunci probabil inca nu ai inteles ca un animal nu e o jucarie.

Iti recomandam sa i-l dai cuiva care chiar si-l doreste si sa iesi mai des cu prietenii, daca nu ai cu cine vorbi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata