Usturoiul, minune dar și pericol pentru organism. Iata cand nu ai voie sa-l consumi
Reputaţia usturoiului de a fi bun la toate nu este de ieri de azi.
Încă de pe vremea Egiptului antic era folosit atât pentru gătit, cât şi pentru tratarea problemelor de inimă, a presiunii sângelui crescută, a coloesterolui mărit, a răcealii, gripei şi a altor infecţii.
De peste 20 de ani, usturoiul o fost subiectul a numeroase studii ştiinţifice, conţinând una dintre cele mai versatile substanţe naturale folosite pentru a ne menţine sănătoşi – alicina.
Aceasta are proprietăţi antibiotice care se activează atunci când usturoiul este tăiat sau sfărâmat şi este responsabilă de mirosul înţepător şi gust. De îndată ce este absorbită în intestin, ea este eliminată prin intermediul plămânilor şi pielii, de aceea cei care îl consumă se confruntă cu o respiraţie şi transpiraţie care îi poate ţine pe cei din jur la distanţă.
Usturoiul – 10 beneficii pentru sănătate:
Usturoiul proaspăt poate ajuta în lupta contra bacteriilor, fungilor şi infecţiilor cu viermi şi poate ucide bacterii precum E. coli sau Salmonella.
Contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, protejându-l în acelaşi timp.
Poate trata herpesul şi ciupercile de la nivelul picioarelor, dar şi negii.
De asemenea, are un puternic efect antiinflamator, ajutând organismul să lupte contra alergiilor.
Sucul de usturoi calmează mâncărimile şi erupţiile apărute în urma ciupiturilor de insecte.
Folosit zilnic, întăreşte sistemul imunitar reducând numărul şi frecvenţa răcelilor, ajută la tratarea iritaţiei gâtului şi scade riscul de a avea cancer.
Creşte nivelul de insulină şi reglează nivelul zahărului în sânge (este ideal pentru diabetici).
Conţine vitaminele C şi B6, dar şi seleniu şi fier.
Are un bun efect împotriva căderii părului. Masează delicat scalpul cu un căţel de usturoi sau în amestec cu puţin ulei de măsline.
Aplicat pe coşuri, elimină bacteriile şi ajută la vindecarea acestora.
Printre cele mai frecvente efecte secundare consumului de usturoi se numără respirația urât mirositoare, senzația de arsură la nivelul cavității bucale și a stomacului, arsurile stomacale, gazele (flatulența), senzația de vomă, vărsăturile, mirosul corporal urât, durerile de cap, diareea și arsurile la nivelul pielii.
Pentru majoritatea oamenilor usturoiul nu prezintă riscuri majore, dar există câteva categorii de persoane pentru care consumul de usturoi este contraindicat, precum femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele diagnosticate cu tulburări hemoragice, afecțiuni digestive, stomacale, cei care urmează tratament pentru HIV/SIDA și cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale în următoarele 10-14 zile.
Pe lângă acestea, usturoiul interacționează cu o serie de medicamente, și anume:
Isoniazid – Gradul de interacțiune – major. Combinația este contraindicată, pentru că usturoiul are capacitatea de a reduce gradul de absorbție a isoniazidul la nivelul organismului, fapt care poate reduce eficiența acestui medicament.
Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA ( inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei – NNRTI) sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate, dar usturoiul crește capacitatea organismului de a elimina aceste medicamente, fapt care duce la scăderea eficienței acestora, astfel că administrarea celor două în mod concomitent este contraindicată.
Tot contraindicate sunt și medicamentele care conțin nevirapin, delavirdin și efavirenz.
Saquinavir – Gradul de interacțiune – major. Ca și în cazul isoniazidului, organismul metabolizeaza saquinavirul pentru a-l elimina, dar usturoiul scade timpul de desfășurare a acestui proces, astfel încât administrarea usturoiului simultan cu administrarea saquinavirului poate duce la creștere efectelor și efectelor secundare ale acestui medicament.
Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 2E1 (substrat CYP2E1) – Gradul de interacțiune – major.
Usturoiul reduce timpul în care aceste medicamente sunt procesate de ficat, putând, totodată, să intensifice efectele și efectele secundare ale anumitor medicamente.
Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4) – Gradul de interacțiune – major.
La fel ca și în cazul citocromul P450 2E1, usturoiul reduce timpul de procesare a ficatului și intensifică efectele secundare a substanțelor.
Din aceaași categorie de medicamente fac parte și cele blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, nicardipina, verapamil), medicamente administrate pentru tratarea cancerului (etoposid, paclitaxel, vinblastin, vincristin, vindesin), medicamente pentru infectiile fungice (ketoconazol, itraconazol), glucocorticoizi, alfentanil, cisaprid, fentanil, lidocaina, losartan, midazolam, etc.
Warfarina – Grad de interacțiune – major. Deoarece warfarina încetinește procesul de coagulare a sângelui, administrarea unei cure cu usturoi sau consumul de usturoi crește riscul de formare a vânătăilor, hemoragiilor și cheagurilor de sânge.
Medicamente care încetinesc procesul de coagulare a sângelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite) – Gradul de interacțiune – moderat.
Usturoiul are capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, și astfel, administrarea simultană a unui tratament pe bază de usturoi și a unuia cu medicamente anticoagulante, poate duce la apariția vânătăilor și a hemoragiilor.
Trebuie să fiți atenți la medicamente care conțin aspirină, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparină, warfarină, etc.
Ciclosporina – Grad de interacțiune – moderat. Deoarece efectul usturoiului asupra ciclosporinei variază, scăzând eficiența ciclosporinei, este contraindicată administrarea simultană a celor două produse.
Anticoncepționale – Grad de interacțiune – moderat. Deoarece majoritatea anticoncepționalelor au în compoziția lor estrogen, care este metabilizat de către organism pentru a-l elimina, iar usturoiul grăbește acest proces, eficiența medicamentului scade.
Pe lângă efectul contraceptiv, anticoncepționalele au rolul de regla menstrele, durata acestora, scad durerile menstuale, este tratament pentru sindromul ovarelor polichistice, reduce riscul apariției cancerului ovarian, endometrial, de colon, rectal, antiacneic, tratament în hiperpilozitate, a bolilor inflamatorii pelvine și anemia feriptivă, reglează nivelul hormonal.
În lista anticoncepționalelor contraindicate a se administra simultan cu usturoiul se numără și cele care conțin etinilestradiol și levonorgestrel, etinilestradiol și noretindron.