VESTE PROASTĂ pentru ȘOFERI. Guvernul TOCMAI A ADOPTAT regula. Dacă NU FACI asta, riști AMENZI URIAȘE

Potrivit unui comunicat oficial, Guvernul a aprobat pe data de 25 mai modificarea modificarea cadrului general de organizare și funcționare a sistemului de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, astfel încât noile prevederi să țină cont de cele mai noi reglementări europene în domeniu.

Noutatea adusă este clasificarea DEFECȚIUNILOR constatate cu prilejul inspecției tehnice periodice a vehiculului în funcție de nivelul de risc asupra siguranței rutiere și de impactul asupra mediului:

– deficiențe minore – care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore;
– deficiențe majore – susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante;
– deficiențe periculoase – care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Dacă un automobil prezintă deficiențe încadrabile la mai mult de o categorie de deficiențe, va fi clasificat în categoria mai gravă.

Dacă la inspecția tehnică sunt constatate deficiențe majore și periculoase, se va considera că inspecția nu a fost trecută, și va fi necesară o altă inspecție, în termen de 30 de zile de la cea inițială.

În același timp s-a decis ca lista faptelor considerate contravenții să fie extinsă, cuantumul amenzilor aplicate va fi între 1.000 și 5.000.

Noile reglementări amendează următoarele: efectuarea ITP în stații care nu dețin autorizare pentru categoria în care se încadrează vehiculul inspectat, nerespectarea metodologiei, a procedurilor ori a fluxului tehnologic comunicat de R.A.R. cu ocazia autorizării, atestarea ca bun de circulație a unui vehicul care nu a fost prezentat în stația de inspecție tehnică, precum și efectuarea ITP la vehiculele care prezintă modificări ale caracteristicilor din cartea de identitate a vehiculului fără ca modificările să fi fost înscrise în documentele respective.

Sursa. RTV

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata