Vortexul polar ajunge luni și în România. Temperaturile scad și cu 15 grade Celsius

Primăvara va fi înlocuită de un episod de iarnă. Meteorologii avertizează că începând de mâine un val de aer polar va pune stăpânire și pe România.

Frigul se va înteți și din cauza unui ciclon format în Marea Mediterană, spun specialiștii, care se așteaptă ca episodul să dureze până spre sfârșitul săptămânii. Între timp, ploile din ultima perioadă au provocat inundații în vestul țării.

Vortexul polar, care a pus deja stăpânire pe sudul Europei, ajunge mâine și în România. Temperaturile scad și cu 15 grade Celsius, față de normalul perioadei, avertizează meteorologii, care se așteaptă că frigul să se întețească începând din noaptea de luni spre marți.

Florinela Georgescu, directorulul executiv al ANM: ”Următoarele zile vor aduce o vreme severă. Pe de o parte din cauza pătrunderii unei mase de aer foarte rece, un aer polar. Pe de altă parte, din cauza evoluției unui ciclon generat în Marea Mediterană. Marți așteptăm maxime între 2 și 10 grade, iar miercuri probabil că nu mai mult de 7 grade la nivelul întregii țări. Precipitații mixte în jumătatea de nord a țării, iar la munte, îndeosebi în zonă înaltă, ninsori care vor favoriza depunerea unui strat proaspăt de zăpadă”.

Între timp, ploile din ultimele ore au provocat inundații în județul Caraș-Severin. Peste noapte, din munți s-au revărsat torenți pe străzile și gospodăriile din Bocșa. Echipele de intervenție au folosit două motopompe și un excavator ca să scoată apa din curțile localnicilor.

Și subsolurile a două case din Doman și Domnecea au fost inundate de un pârău umflat de ploi. Până mâine la prânz, zone din Timiș și Caraș-Severin sunt sub cod portocaliu de inundații. Locuitorii din mai multe comune au fost avertizate prin mesaje Ro-Alert să se pună la adăpost. Şi în Transilvania este cod galben. În Arad, de pildă, a căzut și grindină, în timpul unei furtuni. În 15 minute pe jos s-a depus un strat de gheață.

Navigare în articole

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata