ZECE milioane de români, abandonați de România

În 2018, când România aniversează Centenarul Marii Uniri, Guvernul Ungariei alocă 77 milioane euro pentru a finanța businessuri în inima României, în Ținutul Secuiesc. Singura condiție este ca proiectele să fie redactate în limba maghiară. Cu alte cuvinte, chiar și românii, teoretic, sunt eligibili pentru finanțare, cu condiția să învețe repede, dacă nu au și făcut-o până acum, limba maghiară. Președintele PSD Târgu-Mureș, Vasile Gliga, s-a ales deja cu o finanțare de la Guvernul condus de Viktor Orban, scrie deputatul independent Remus Borza.

Trăiască prietenia dintre PSD și UDMR! Budapesta nu finanțează pe teritoriul României doar proiecte economice, cât și culturale și sportive. Două echipe de fotbal, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, ce activează în Liga I, și FC Csikszereda Miercurea Ciuc, ce activează în Liga a III-a, au primit o finanțare de la Guvernul maghiar de 6,5 milioane euro. Alte zeci de milioane de euro cheltuie Budapesta în fiecare an pe teritoriul României pentru a susține diverse asociații și fundații ale minorității maghiare pentru a finanța programe, conferințe, editări de carte, acțiuni civice, cu un pronunțat caracter antiromânesc. Guvernul României ignoră toate aceste acțiuni neprietenoase ale Guvernului Ungariei.

 

Bucureștiul se chinuie lamentabil să marcheze Centenarul Marii Uniri. Până acum, nu i-a ieșit. Doar acțiuni anemice, fără impact social sau emoțional, fără să trezească sentimentul patriotismului, al românismului, al apartenenței la o națiune milenară, greu încercată de vremuri și de vicisitudinile istoriei. O națiune care s-a încăpățânat să reziste și să dăinuie peste veacuri, în fața cotropirilor barbare și a pierderilor teritoriale din secolul XX. Dacă nouă nu ne-a ieșit cu Centenarul Unirii, ungurilor sigur le va ieși cu „Centenarul Trianonului”. Guvernul maghiar alocă, în fiecare an, sume de ordinul sutelor de milioane de euro în propagandă, în manipulare, în mistificarea și denaturarea adevărului istoric. Ei nu s-au împăcat niciodată cu cedarea Ardealului României. De atunci și până azi, se luptă să-l recapete. În preajma anului 2020, vor fi foarte aproape de împlinirea acestui deziderat. Opinia publică internațională și multe cancelarii occidentale manifestă favorabilitate față de revendicările Ungariei. Guvernele României din 90 încoace au fost prea slabe pentru a contracara eficient pretențiile revizioniste ale Ungariei. Negativismul și fatalismul îmbrățișate în discursul public de politicienii români în ultimii aproape 30 de ani au adus mari deservicii României, în ceea ce privește percepția, favorabilitatea și încrederea, condiții absolut obligatorii dezvoltării și prosperității. Având o diplomație execrabilă după ’90, am creat în afară,imaginea unei țări neguvernabile și nefrecventabile, a unei țări corupte până în măduva oaselor,a unei tari irelevante ca influența,prestigiu și autoritate.

 

mai multe, pe Digi24

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata