Zeci de persoane raman fara ajutoarele sociale. Cum s-a ajuns aici

Zeci de persoane care beneficiaza de ajutor financiar de la Primarie vor ramane fara sursa de venit, intrucat primarul Nicolae Robu a luat o decizie drastica.

Astfel, pentru ca 42 dintre persoanele asistate social sunt apte de munca si nu au vreo scutire medicala, Nicolae Robu a decis sa le taie sursa de venit si sa le trimita la munca.

„Dorim sa ii punem la munca pe asistatii social. Sunt 243 de persoane care primesc ajutor social in Timisoara.

Doar 42 sunt apti de munca, ceilalti au documente emise de medici. Cei 201 vor primi scutiri.

Cei 42 apti de munca nu vor primi nimic, daca nu vor veni la munca.

Ii directionam inspre Horticultura si le cerem sa li se alature celor care muncesc, cu contract de munca”, a declarat primarul Nicolae Robu, conform opiniatimisoarei.ro.

De asemenea, edilul, care a precizat ca la nivelul orasului Timisoara se numara 243 de asistati social,

dintre acestia 42 fiind fara vreo scutire medicala, a lansat si un sondaj pe retelele de socializare cu privire la aceasta tema.

Inspectorul social va fi noua categorie de funcționar public a Guvernului, conform unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv.

Inspectorul social va avea statut special și va controla, evalua, monitoriza și investiga, în subordinea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, cum au fost acordate ajutoarele sociale.

Guvernul speră ca astfel va reduce din prejudiciile materiale și financiare aduse statului până acum, prin acordarea unor beneficii sociale unor persoane neîndreptățite să le primească.

ANPIS plătește annual peste 11,5 miliarde lei pentru mai mult de 5,5 milioane de români

– 673.411.053 lei pentru acordarea venitului minim garantat, 535.518.000 lei pentru alocația pentru susținerea familiei și peste 197.784.075 lei pentru ajutorul de încălzire.

Cei 330 de inspectori existenți la acest moment în toată țara trebuie să verifice atât calitatea serviciilor sociale, cât și acordarea ajutoarelor.

Agenția nu are însă posibilitatea de a verifica toate drepturile acordate, deoarece verificările se fac prin încrucișarea bazelor de date deținute de alte instituții

– ANOFM, ANAF, CNPP, Evidența Populației, și pe teren, prin verificarea unor suspiciuni rezultate din suprapunerea bazelor de date.

În anul 2015, în urma controalelor efectuate, s-a constatat că s-au acordat drepturi

necuvenite în cuantum de 33,5 milioane lei și s-au dat 350 de amenzi în valoare totală de 154.500 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata